La relació de Güell amb Gaudí

  • Vitrina dissenyada per Gaudí on s’exposaven els productes de la guanteria Comellas
  • “El Capricho”, a Comillas.
  • Mines de carbó de Catllaràs

L’any 1878, a l’Exposició Universal de París, es va presentar una vitrina, feta per Gaudí per encàrrec del comerciant de guants Esteve Comella, que va ser guardonada amb la medalla d’argent. Eusebi Güell va quedar impressionat en veure-la i, ja a Barcelona, va demanar que li presentessin l’autor d’aquella meravella, Gaudí.

La relació entre Antoni Gaudí i Eusebi Güell, que es va iniciar llavors, no va ser únicament una relació entre un client i un arquitecte, sinó que va esdevenir una relació d’admiració mútua i d’aficions compartides. Güell va entendre el sentit de l’arquitectura de Gaudí i li va donar l’oportunitat d’iniciar la seva trajectòria professional, de desenvolupar el talent i les qualitats artístiques que tenia.

Entre Güell i Gaudí es va teixir, doncs, una amistat que va fer possible la realització d’una sèrie de projectes arquitectònics i artístics plens d’innovacions constructives i de simbolisme creatiu: el Parc Güell, la cripta de l’església de la Colònia Güell, etc.

El Palau Güell també es va poder fer realitat gràcies a la confiança i l’admiració que Eusebi Güell sentia pel talent d’Antoni Gaudí.

Al final de les seves vides, Güell i Gaudí visqueren al Parc Güell: Eusebi Güell a la masia de l’entrada de la urbanització, aproximadament des del 1910, any en què va marxar del Palau Güell i s’hi va traslladar, i fins al 1918, any en què va morir. Antoni Gaudí va comprar una de les dues úniques cases que es van arribar a construir al Parc Güell i hi va viure fins que es va traslladar al seu obrador de la Sagrada Família.

Güell-Gaudí, un projecte comú.
Elaborat per la Diputació de Barcelona l’any 2002 amb motiu de la celebració del 150è aniversari del naixement de Gaudí.