Mostra joves artistes becats 2017 per la Fundació Güell

El dijous 18 d'octubre va tenir lloc al Palau Güell l'actuació del becat per la Fundació Güell en el 2017 i en la modalitat de música, Bernat Català. També es va inaugurar la mostra del redisseny del logo de la Fundació Güell, que els visitants poden veure a l'espaiu de la carbonera de l'espai de la cavallerissa i que es fruit del treball de les dissenyadores Maria Viladomiu i Laia Closas.     

  • El becat en la modalitat de música, Bernat Català
  • El becat en la modalitat de música, Bernat Català
  • Mostra redisseny del logo de la Fundació Güell
  • Mostra redisseny del logo de la Fundació Güell
  • Mostra redisseny del logo de la Fundació Güell
  • Mostra redisseny del logo de la Fundació Güell

La Fundació Güell i el Palau

La col·laboració entre el Palau Güell i la Fundació Güell és el resultat del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, titular de l’immoble, i aquesta fundació, creada l’any 1957 per Joan Antoni Güell i López, fill de l’empresari i mecenes Eusebi Güell i Bacigalupi. El conveni consisteix en cedir els espais del Palau Güell per a difondre l’obra dels joves artistes becats per la Fundació Güell.

Enguany el jove artista becat en la modalitat de música ha estat el pianista Bernat Català en la modalitat de música. El Palau Güell també ha cedit l’espai de la carbonera per exposar el procés creació de l’actual logotip de l’entitat, fruit del concurs de redisseny del logo de 2017 que les guardonades van ser les dissenyadores Laia Closas i Maria Viladomiu.

Aquest 2018 es commemora el centenari de la mort d’Eusebi Güell i Bacigalupi  i per celebrar aquesta efemèride, el Palau Güell ha organitzat l’Any Güell amb concerts, activitats i una exposició, per tal de difondre la figura del personatge. Tot coincidint amb el 60è aniversari de la creació de la Fundació Güell. Unes commemoracions que posen de manifest com l’esperit del mecenatge de Güell continua ben vigent.

El concert a la sala de confiança

El Palau Güell va organitzar el 18 d'octubre un concert a càrrec de Bernat Català a la sala de confiança, un dels espais més íntims i amb una decoració d’ebenisteria més treballada. Tal com el nom indica, era l’espai on Isabel i Maria Lluïsa Güell feien audicions de piano per als amics més vinculats amb la família. L’espai està presidit per un cigne en homenatge a l’òpera Lohengrin de Richard Wagner, en la qual apareix el cavaller en una barca, arrossegada per un cigne màgic. La sala, per tant, posa de relleu la importància que tenia la música per a la família i, en concret, la devoció que sentia Eusebi Güell i Bacigalupi pel músic alemany. Una passió que el va portar el 1891 i 1894 fins a Bayreuth, acompanyat de la seva família, per assistir a les representacions de Parsifal.

El pianista va tocar amb el piano Érard de finals del segle XIX, un model semblant al que hi havia al Palau durant el període que van viure els Güell. Català oferirà un recital de piano que inclou peces fonamentals de finals del romanticisme i el principi de l’impressionisme. La Suite Bergamasque de Debussy és notablement coneguda sobretot pel seu Clar de lluna i correspon al primer període de la carrera artística del compositor francès. La peça de Paul Dukas és un homenatge a Debussy i es va interpretar per primera vegada en el funeral d’aquest últim.

Per acabar, va interpretar la comòsició escrita per ell, Portrait n.2,  que és un homenatge a l’arquitecte Gaudí i està dedicat a la Fundació Güell.

Bernat Català Ramis, piano

Nascut el 1993 a Molins de Rei, Bernat Català s’ha format com a pianista al Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB), a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), a la Guildhall School i a la Royal Academy of Music de Londres. Entre els seus professors més destacats trobem noms com el de Maria Jesús Crespo, Denis Lossev, Peter Bithell i Diana Ketler.

Ha estat premiat en nombroses ocasions en concursos tant nacionals com internacionals. És mereixedor del Premi d’Honor de Piano del CMMB i va finalitzar els seus estudis amb les màximes qualificacions. Aquest any ha rebut el primer premi absolut a la categoria “Sènior” del concurs de Joventuts Musicals de Catalunya. Ha actuat com a solista en cicles de prestigi i sales a l’Estat Espanyol com el “Auditorio Juan March” de Madrid i el Palau de la Música de Barcelona. També ha realitzat concerts com a solista a Anglaterra, Itàlia, França, Suïssa, Holanda i Rússia. Desenvolupa una intensa activitat compositiva, manifestada en l’estrena de diverses obres que van des de cantates per a cor infantil, peces instrumentals, fins a cançons per grups de música pop. També és membre del “Caravaggio Piano Quartet”, un ensemble de música de cambra amb el qual ofereixen concerts regularment a Catalunya i Itàlia. Actualment resideix a Ginebra, on combina l’ensenyament amb la composició i la vida d’intèrpret.

Redisseny del logo de la Fundació Güell

Amb motiu del 60è aniversari de la Fundació Güell, l’entitat va convocar el 2017 un premi especial per a joves dissenyadors gràfics que tinguessin menys de 25 anys. L’encàrrec va consistir en dissenyar la imatge corporativa de la Fundació Güell. Les guanyadores, Laia Closas i Maria Viladomiu, exposen a l’espai de la carbonera, a la cavallerissa, el procés d’elaboració de la imatge.

Laia Closas Fernández, dissenyadora

Va néixer l’any 1995 i és de Sabadell. Està titulada en disseny gràfic a l’EINA. Va treballar com a dissenyadora gràfica a l’estudi Dowhile, Sabadell (des del febrer del 2016)

Maria Viladomiu Ceballos, dissenyadora

Va néixer l’any 1995 a Barcelona. Està estudiant disseny gràfic a l’EINA. Ha desenvolupat exposicions com All inked up, International Artist Book and Print event Herbert Read Gallery UCA, Canterbury, Escòcia, 2017.