VI Cicle de Conferències del Palau Güell: Maria Lluïsa Güell, pintora

  • Retrat de Maria Lluïsa Güell elaborat per la pintora i amiga Lluïsa Vidal.

Botó de compra d'entrades

 

 

VI Cicle de Conferències del Palau Güell: Maria Lluïsa Güell, pintora
Dies: dilluns 21 de novembre, dilluns 28 de novembre i dimecres 30 de novembre.
Hora: 19h.
Espai: La cotxera.
Preu: 2€ per persona. Les entrades es poden adquirir via online i també a taquilles (el dilluns 28 de novembre, dia de la conferència dedicada al japonisme, les taquilles obriran extraordinàriament de 18h a 19h). 

 

Programa

Dilluns 21 de novembre, 19h
La pintura de Maria Lluïsa Güell
ENRIQUE CAMPUZANO, doctor en història de l’art i coordinador d'aquest cicle dedicat a Maria Lluïsa Güell.
Enrique Campuzano Ruiz és doctor en història de l'art per la Universitat Complutense de Madrid, director del Museu Diocesà de Santillana del Mar des de fa 36 anys, Corresponent de les Reals Acadèmies de Belles Arts, de la Catalana de Sant Jordi i de la Sant Fernando de Madrid, organista, president de l'Associació de l'Òrgan Hispà, redactor del Pla Director del Conjunt Monumental del Palau de Sobrellano, capella Panteó i finca i membre del la direcció tècnica de la restauració de l'antic Seminari-Universitat Pontifícia de Comillas.

La pintura de Maria Lluïsa Güell López s'emmarca en el període modernista, que partint del postimpressionisme desembocarà en les avantguardes històriques. La seva formació parisenca la porta a desenvolupar, amb una tècnica personal molt elaborada, la temàtica i estètica japonesa, element bàsic en la pintura moderna, l'essència de la qual ha quedat reflectida de manera excel·lent en els murals de la casa La Portilla, a Comillas (Cantàbria) localitat on va néixer i estiuejava.

Dilluns 28 de novembre, 19h
El japonisme de Maria Lluïsa Güell
YAYOI KAWAMURA, doctora en història de l'art.
Professora titular d'història de l'art a la Universitat d'Oviedo i membre corresponent de l'Acadèmia de Belles Arts de Sevilla. És membre del grup de recerca “Japó i Espanya a través de l'art” amb quatre successius projectes de recerca R+D. Especialista en el tema de la recepció de l'art japonès a Espanya i la seva repercussió, a part de les temàtiques d'art a Astúries on resideix.

Maria Lluïsa Güell va viure en plena època del japonisme a Barcelona, ciutat en la qual s'exposaven diverses col·leccions d'art japonès. El llegat pictòric que ella va deixar en la seva estimada localitat càntabra, Comillas, ens revela que les seves obres estaven molt influenciades pel japonisme. Les subtils pinzellades, temàtiques de cirerers en flor, obres en format paravent o ventall són clars testimonis d'aquest ressò del japonisme.


Dimecres 30 de novembre, 19h
Maria Lluïsa Güell, la música íntima
MARÍA SANHUESA FONSECA, doctora en història i ciències de la música
María Sanhuesa Fonseca és professora titular d'història i ciències de la música a la Universitat d'Oviedo, on es va doctorar amb Premi Extraordinari. En les seves recerques destaca l'edició de tractats de la teoria musical espanyola del segle XVII, la recuperació de música de l'Arxiu Capitular d'Oviedo, i la reconstrucció del context musical de la família Güell a Barcelona i Comillas.

Maria Lluïsa Güell i López va començar la seva formació musical en l'entorn familiar barceloní, i la va perfeccionar a París amb l'organista Eugène Gigout. Compositora, organista, pianista i pintora reconeguda, va ser, a més, una important amfitriona en el saló central del Palau Güell amb els seus “dilluns de Casa Güell”, elegants recepcions amb recitals, presentacions de joves artistes plàstics i concerts íntims d'orgue de la mateixa Maria Lluïsa.