V Cicle de Conferències del Palau Güell: 5è aniversari de la darrera restauració i de la reobertura de l'edifici al públic

En el marc dels actes commemoratius del 5è aniversari de la reobertura del Palau Güell, la Direcció del Palau Güell dedica el V Cicle de Conferències a la darrera restauració integral (2004-2011) que va anar a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) sota la llavors direcció de l’arquitecte Antoni González Moreno-Navarro. El cicle compta amb quatre conferències gratuïtes que tindran lloc els dilluns del mes de maig a les 19.00 h a l'espai de la cotxera (aforament limitat). Els actes commemoratius es complementen amb visites especialitzades gratuïtes els dissabtes a les 17.00 h. ENTRADES EXHAURIDES. 

  • La sala dels passos perduts. Fotografia: Ramon Manent/Diputació de Barcelona.

5è aniversari de la reobertura del Palau Güell

En el marc dels actes commemoratius del 5è aniversari de la reobertura del Palau Güell, edifici dissenyat per Antoni Gaudí, la Direcció del Palau Güell dedica el V Cicle de Conferències a la darrera restauració integral (2004-2011) que va anar a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) sota la llavors direcció de l’arquitecte Antoni González Moreno-Navarro. Aquesta intervenció arquitectònica ha permès que, des del maig del 2011, més d’un milió de persones hagin pogut descobrir i gaudir d’una visita pràcticament total de l’immoble.

El cicle, que tindrà lloc el mes de maig, compta amb quatre conferències en què participaran els especialistes que van formar part de la restauració i que està coordinat pel cap de l’SPAL, Joan Closa.

Per tal d’entendre la restauració del Palau Güell és necessari, prèviament, conèixer el mètode que es va seguir, anomenat SCCM (en homenatge al nom original del Servei i que les sigles fan referència al nom del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments que va començar a actuar el 1915). Aquest sistema de treball, pioner i d’avantguarda que ha estat reconegut a nivell internacional, ha permès respectar l’obra original i retornar a l’essència primigènia les funcions dels espais, tal com els va concebre Gaudí.

La primera conferència estarà dedicada a definir aquest mètode i a exposar la primera etapa de la restauració que va consistir en assolir un coneixement profund de l’edifici des dels punts de vista històric, arqueològic, arquitectònic, urbanístic, artístic, social i cultural.

En segon lloc, es parlarà de la fase que va consistir en identificar les problemàtiques de caràcter estructural i material de l’edifici, així com les mancances quant a les necessitats del nou programa d’ús i altres requeriments, tenint en compte els condicionants i el seu significat, com a bé inscrit a la llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1984 pel seu valor universal excepcional. A partir d’aquest coneixement profund, es va programar la restauració integral que és el que s’explicarà a la tercera ponència.  

Per últim, s’exposarà la lectura i el treball que es duu a terme per a la conservació de l’immoble, com a eina principal i indispensable per saber què es vol i quina pervivència es vol aconseguir, per tal que l’edifici mantingui la seva identitat.

Els actes commemoratius es complementaran amb unes visites guiades especialitzades que tindran lloc els dissabtes del mes de maig durant el cap de setmana i que aniran a càrrec dels professionals que van intervenir en la restauració.

 

Programa 

 

Dilluns 2 de maig

19.00 h, a l'espai de la cotxera.

1.EL MÈTODE DE RESTAURACIÓ. El CONEIXEMENT (1). La història del Palau Güell

A càrrec del cap de l’SPAL, Joan Closa i de la doctora en història d’art, Raquel Lacuesta.

 

Dilluns 9 de maig

19.00 h, a l'espai de la cotxera.

2. CONEIXEMENT (2): Com és el Palau Güell i quin valor té?

A càrrec de l'arquitecta Mireia Barnadas i de l'historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle. 

 

Dilluns 23 de maig

19.00 h, a l'espai de la cotxera.

3. INTERVENCIÓ: La restauració del Palau Güell

A càrrec de l’arquitecte Xavier Guitart.

 

Dilluns 30 de maig

19.00 h, a l'espai de la cotxera. 

4. CONSERVACIÓ: Pervivència i ús

A càrrec de l’arquitecte assessor conservador del Palau Güell fins al 2015, Pau Carbó.

 

 

Activitat gratuïta. Aforament limitat. 

Per assistir a les conferències cal inscripció prèvia a través del telèfon 934.725.775 o bé al correu electrònic palauguell@diba.cat.