Presentació del diàphano

El Palau Güell presenta a nivell internacional el diàphano per a donar a conèixer aquest nou instrument, amb motiu del dial Dia de la Música, el proper 21 de juny. El Diàphano és un instrument de teclat construït amb diapasons que, en el registre més greu emet un so semblant a l’orgue de tubs i, en el registre mig i agut, una sonoritat de gran puresa cristal·lina, que recorda la de les copes de cristall. L'acte comptarà amb una visita musical exprés de l'edifici, la presentació a càrrec del seu inventor Xavier Garcia, un concert a càrrec de Trio Artis Barcelona i un col·loqui després de l'actuació. 

  • El Diàphano
  • El Diàphano
  • El Diàphano
  • Trio Artis Barcelona

Botó de compra d'entrades

 

 

El Palau Güell presenta a nivell internacional el Diàphano per a donar a conèixer aquest nou instrument, amb motiu del Dia de la Música, festa europea que se celebra amb l’inici de l’estiu. El Diàphano és un instrument de teclat construït amb diapasons que, en el registre més greu, emet un so semblant a l’orgue de tubs i, en el registre mig i agut, una sonoritat de gran puresa cristal·lina, que recorda la de de les copes de cristall.

Aquest instrument, únic en el món, és el resultat de cinc anys d’investigació i d’esforç del seu dissenyador i constructor, Xavier Garcia Plaja, fundador de l’empresa Parts Piano especialitzada en la reparació de pianos, pianoles i creació de nous instruments. Per tal de veure les possibilitats que ofereix aquest instrument, el Trio Artis Barcelona oferirà un concert en el saló central, l’eix vertebrador de l’edifici que, gràcies a la cúpula, que fa de gran altaveu, gaudeix d’una acústica excel·lent.

Aquest piano interpretarà obres de diversos estils. Des del Barroc de J.S. Bach als tangos d’Astor Piazzolla, tot passant per Satie i Enric Granados, en homenatge al centenari de la seva mort. El Palau Güell com a espai social d’avantguarda, que va ser durant els anys que va viure la família Güell, organitza la presentació d’aquest instrument únic amb l’objectiu de recuperar l’esperit que va tenir l’immoble els anys que hi va viure la família Güell. Després d’aquesta audició en un dels espais més sensorials i suggerents de l’immoble, el públic tindrà l’oportunitat de poder conversar amb el seu creador i establir un col·loqui en aquest espai íntim i inigualable.

 

TRIO ARTIS BARCELONA

 

 

El Trio Artis Barcelona neix del desig de reunir els tres instruments preferits de totes les èpoques; i és que la unió d’un violí, un violoncel i un piano, aporta en l’àmbit de la música de cambra una densitat de matisos, de recursos, d’expressivitat i de bellesa difícilment equiparable. És una de les formacions emergents d’una nova generació de músics del nostre país; formada pel violinista Joaquim Garcia –Concertino titular de l’Orquestra Barcelona Filharmonia-, la violoncel·lista Mònica Marí –Solista titular de l’Orquestra Barcelona Filharmonia i la pianista Claudia Valetta –Guardonada com a la millor pianista espanyola al concurs internacional Maria Canals-. Tot compaginant les activitats concertístiques individuals, amb la música de cambra han trobat una afinitat musical i sonora personalitzada amb un objectiu principal: promoure el repertori escrit per a trio passant per tots els estils dins de la música clàssica i contemporània.

 

El DIÀPHANO

 

La idea de construir un instrument de diapasons a Parts Piano, va ser concebuda després de sentir la puresa del so que aquests emetien, sense distorsions ni harmònics. Això fa que puguem sentir exclusivament la freqüència fonamental de la nota. Després de diverses proves amb taules de ressonància i anys d’investigació, es va incorporar una membrana vibratòria en un dels dos braços del diapasó. En aprofitar l’aire que aquesta desplaça i acostant-la a un tub ressonador calibrat a la mateixa freqüència que la del diapasó, es va aconseguir un so cristal·lí que es va reproduir creant un nou instrument de teclat: el Diàphano. El Diàphano està fet amb un mecanisme igual que el d’un piano vertical, però amb una disposició dels martells a quatre nivells. La part frontal del moble de l’instrument, està feta seguint el disseny dels pianos de paret i la part del darrera, seguint el disseny dels pianos de cua per tal de col·locar els setanta-set ressonadors d’alumini. També consta de dos pedals amb la mateixa funció que en els pianos verticals. Una altra característica de l’instrument és la gran profunditat que emeten els baixos semblant als de l’orgue, i la puresa cristal·lina de les freqüències mitges i agudes que recorden a les celestes o a campanes.

 

ACTE DIMARTS 21 DE JUNY

 

PROGRAMA

20.30 h Visita musical exprés.
21.00 h Presentació de l’instrument a càrrec del seu autor, Xavier Garcia Plaja.

21.00 h. Concert amb el següent repertori:

1. Gymnopédie No.1 - E. Satie

2. Variacions Goldberg – Ària i primera variació – J.S. Bach

3. Piano-Trio op.50 mov. 3 Duetto – E. Granados

4. Nocturne op.72 núm. 1 – F. Chopin

5. Milonga del Ángel – A. Piazzolla

6. Gran Pas De Deux del Trencanous – P. Tchaikovsky

7. Après un Rêve – G. Fauré

8. Oblivion – A. Piazzolla

9. Ave Maria – M. Lorenc

10. Piano-Trio, Nocturn Op.55 – F. Pedrell

11. Invierno Porteño – A. Piazzolla

12. Dansa de la Fada de Sucre del Trencanous – P. Tchaikovsky

13. Clair de Lune – C. Debussy

14. El Cigne del Carnaval dels Animals – Saint-Saëns

15. Marcha Turca - W.A.Mozart Variacions Jazz

 

 

22.00h. Col·loqui amb els músics i el dissenyador de l'instrument. 

 

PREU 

20€ per persona (inclou la visita exprés). Entrades limitades. 

Per a més informació:
palauguell@diba.cat
934.725.775
934.725.771