Músiques de cambra al Palau

En el marc del Festival Güell, concert el dissabte 10 de març a les 19h al saló central amb Anna Gobantes al piano, el Quartet de corda Clàssic BCN i David Malet a l'orgue. L'activitat inclou una visita guiada exprés musical, la presentació del concert, l'audició i el col·loqui posterior.

  • El saló central del Palau Güell. Arxiu Fotogràfic Mas. Institut Amatller d'Art Hispànic.

Botó de compra d'entrades

 

El mecenatge musical de Güell va ser continuat. La música es feia present al Palau: l’orgue ocupa un lloc destacat, amb espais i balconades pensats per a encabir-hi intèrprets. Les cerimònies destacades tenien el moment central en els concerts. Eusebi Güell reflectia la seva ideologia també en la tria de les obres interpretades. Un selecte cercle de músics li dedicaven obres, a través del teixit d’amistats del seu mestre de música –Josep Garcia Robles. Vet aquí el fil conductor d’aquest concert, amb peces d’Isabel i de Maria Lluïsa Güell al costat d’altres que foren interpretades en concerts al saló central, obres de Franz Liszt o Saint-Saëns que sonaren al piano d’època. La presència de la música europea, sobretot la francesa i alemanya, fou l’altre punt d’inspiració del repertori català, en el qual pouaren les partitures d’Enric Morera i de Mas i Serracant. D’altra banda, les relacions al Palau de Sobrellano s’aproparen a compositors com Nemesio Otaño, que sovintejava les estades estiuenques de la família a Comillas. Altre exemple era l'àmbit barceloní amb Julio Pérez Aguirre.

Dia i hora: dissabte 10 de març a les 19h.
Entrada: 15€, inclou una visita guiada musical exprés, la presentació del concert, l'audició i un col·loqui posterior.


Ana Gobantes, piano
Quartet Clàssic BCN: Ezsther Schütz
i Jesús Lira (violins), Laia Martí (viola)
i Marc Renau (violoncel)
David Malet, orgue

Repertori

César Franck (1822 - 1890)................Mélancolie (violí i piano)

Isabel Güell (1872 -1956)..................Gavota (piano)

Julio Pérez Aguirre (finals s.XIX-1917)... Idilio de amor (piano)

Nemesio Otaño (1880 - 1956).........   Las Cavaducas (piano)

Franz Liszt (1811-1886) ................. Rapsòdia hongaresa (piano)

Enric Morera (1865 - 1942)                           
Quartet en Si Major Opus XI (quartet de corda)

    Alegre tranquil
    Molt a poc a poc i sempre sostingut
    Sardana-Alegre
    Alegre i decidit

 Isabel Güell (1872 - 1956)...............  Introito (Quartet de corda)

Domènec Mas i Serracant ( 1870.1945)  Final (sobre el "Ite missa est" de Angelis) (orgue)
 Isabel Güell (1872 - 1956)...............  Comunión (orgue)

 Maria Luïsa Güell ( 1874 - 1933).........Balada (2 violins, viola, violoncel i  orgue)

Maria Lluïsa Güell ........................ Una Floreta de Sant Francec (violí, orgue i piano)

Camille Saint-Saëns (1835 -1921)...... Serenade  (Violí, viola, violoncel, piano i orgue)

 

Ana Gobantes de Miguel
Piano
Titulada superior pel Conservatori Jesús Guridi de Vitòria en les especialitats de piano, sota la direcció d’Albert Nieto; música de cambra; pedagogia musical i solfeig. Estudià Musicoteràpia, Psicologia Transpersonal i Psicoteràpia GIM. Becada pel Govern
de Cantàbria, estudià al Conservatori Hanzehogeschool de Groningen (Holanda) amb el professor Henry Kelder. Ha ofert concerts a l’Estat espanyol, França, Holanda, Portugal, així com per a RNE, i ha realitzat estrenes absolutes a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (campus d’excel·lència), al Festival Internacional de Santander i a la Fundació Marcelino Botín. Fou la solista convidada per Amproband per a realitzar l’estrena absoluta del concert per a piano i banda Incendio de Santander, memòria e in memoriam, Op.147 d’Antonio Noguera. Promou la música composta a Cantàbria al voltant de la família Güell-López amb concerts al Palau de Sobrellano de Comillas i al Palau Güell. És professora de Piano i Llenguatge Musical al Conservatori Municipal de Santander i també al Seminari Diocesà de Monte Corbán de Santander. És sòcia de número en la Real Sociedad Menéndez Pelayo.

 

 

David Malet i Casamitjana
Orgue
Nascut a Barcelona (1971), s’apropà a la música als nou anys cantant a l’Escolania de la Catedral de Barcelona, de la qual esdevingué el pianista acompanyant. A la Catedral, on exercí quinze anys d’organista, també rebé les primeres lliçons del mossèn Joan Gamissans i Anglada. Posteriorment, ingressà al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on obtingué cinc titulacions superiors i diverses distincions i matrícules d’honor. Paral·lelament, estudià tota la carrera d’orgue amb Montserrat Torrent. Del 1999 al 2003 estudià orgue amb Michael Radulescu a la Universitat de Viena. En la seva estada, cursà també els estudis de direcció de cor i orquestra amb Reinhard Schwarz i Georg Mark al Konservatorium der Stadt Wien, on obtingué brillantment el diploma dirigint un concert públic de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena.

Quartet Clàssic BCN

 

Eszter Schütz
Violí
Nasqué i es formà a Szombathely, Hongria. Des dels vuit anys, participà en nombrosos concursos nacionals i internacionals de violí i de música de cambra: 1r premi al Concurs Bela Bartók (1984), 2n i 1r premi al Concurs nacional de Joves intèrprets (1983,1985) i finalista al Concurs de violí “Koncz János” (1986). Després dels estudis de grau mitjà es traslladà a Viena (Àustria), a la classe de Günter Pichler (Alban Berg Quartet) i Johanna Madroszkiewicz a l’Escola Superior de Música. L’any 1996 arribà a Catalunya i fins a l’any 2001 realitzà diverses gires per tot el món, actuant com a cap de segons violins a l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Aquests últims anys s’ha perfeccionat amb el mestre Gabriel Banat (alumne de G. Enescu). Actualment és professora del Conservatori de Girona, del col·legi Montessori-Palau i col·labora amb diversos grups de cambra, tant a Catalunya com a França. És membre fundador del Conjunt Mare Nostrum Musicae.

 

 

 

Jesús Lira
Violí
Nascut a Mèxic, on començà els seus estudis de violí amb el seu avi Emilio Diemecke i amb el professor S. Kawalla (alumne de T. Wronski). Durant aquests anys actuà amb freqüència com a solista amb diverses orquestres simfòniques del seu país, com l’Orquestra Simfònica de Xalapa, la Camerata Acadèmica de Xalapa i l’Orquestra de Cambra de Belles Arts, entre d’altres. Després de finalitzar els seus estudis de grau mitjà amb molt d’èxit, amb dinou anys es traslladà a Varsòvia (Polònia), on obtingué el títol superior a l’Acadèmia Chopin l’any 1994. Els seus mestres foren Magdalena Rezler i Slawomir Tomasik. Entre 1995 i 2001 feu d’ajudant de concertino a l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, amb la qual també tocà com a solista en diverses ocasions. Ha col·laborat amb diverses orquestres tant simfòniques com de cambra a Mèxic, Polònia i l’Estat espanyol, i ha actuat com a solista en nombrosos recitals amb la formació de piano i violí. Actualment forma part de diverses formacions instrumentals, com Mare Nostrum Musicae i l’Orquestra de Cambra Catalana. Des de l’any 2004 exerceix com a professor al Col·legi Montessori-Palau, i des de l’any 2007, al Conservatori de Música de Girona Isaac Albèniz.

 

Laia Martí
Viola
Nascuda a Badalona l’any 1983, inicià els seus estudis musicals al conservatori de la seva ciutat natal sota el mestratge de Montserrat Vallbé, i posteriorment amb Paul Cortese, amb qui es graduà amb les màximes qualificacions al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Amb només setze anys fou seleccionada per formar part de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), de la qual fou membre titular durant cinc anys. Seguidament continuà la seva formació orquestral, principalment a la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE) i l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran teatre del Liceu. Ha estat membre o col·laborat amb nombroses orquestres, com l’Orquestra Simfònica de Navarra, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la JONC Filharmonia o l’Orquestra Camera Musicae. Actualment és membre de la Giorquestra i l’Orquestra Camerata XXI, i viola solista de l’Orquestra Victòria dels Àngels. També és fundadora i membre del quartet de violes 4xdo.

 

 

 

 

Marc Renau Meier
Violoncel
Nascut a Barcelona, s’inicià en el violoncel amb les professores Anna Mora i Eulàlia Subirà. Es continuà formant amb els professors Àlvaro Cardona i Peter Thiemann a Barcelona, i amb Alexander Hülshoff a la Folkwang Hochschule d’Essen (Alemanya), amb qui estudià durant tres anys. El 2004 obtingué el títol superior de violoncel al Conservatori Superior del Liceu. Ha rebut classes de prestigiosos violoncel·listes, com ara Bernard Greenhouse, Christoph Henkel, Natalia Gutman, Janos Starker o Lluís Claret. Fou guardonat amb el primer premi al concurs “Cambra Júnior” de Barcelona i amb una menció d’honor en interpretació individual en el concurs l’Arjau. Ha realitzat concerts i recitals en nombrosos festivals (XXIX Festival Internacional de Matadepera, Cicle Nous Repertoris, Wiblinger Bachtage, Festival Josep Soler, XVI Festival de Música Contemporánea de Córdoba, Temporada Música d’Ara, etc.).


Entrada: 15 € inclou una visita
guiada musical exprés
i el concert.
Venda d’entrades:
a palauguell.cat
i a les taquilles.
Per a més informació:
palauguell.cat
934725775