Les modernistes del Palau Güell

En el marc del Festival Güell, concert gratuït el dissabte 3 de març a les 19h a càrrec de la soprano Maria Teresa Garrigosa, el tenor Jordi Cortada i Manuel Ruiz al piano. ENTRADES EXHAURIDES.    

La dona a Catalunya, a partir de la Renaixença, s’esmerçà a guanyar protagonisme. En la música, a poc a poc, les dones passaren de ser només unes intèrprets que limitaven les aparicions a l’àmbit privat a projectar-se en la composició. Va ser un procés creixent i cada cop més sòlid, sobretot amb el Modernisme. Les dues filles d’Eusebi Güell –Isabel i Maria Lluïsa– van tenir una formació musical excepcional, com es pot escoltar a les seves obres sobre poemes de Verdaguer, Picó i Campamar, o en obres de cambra. El programa està format per obres compostes per dones de la generació modernista –Carme Karr, Lluïsa Denís i Narcisa Freixas–, inspirades en textos de poetes catalans contemporanis. També s’hi podrà escoltar uns fragments de l’òpera Schiava e regina, de Lluïsa Casagemas, compositora relacionada amb els Güell.

Dia i hora: dissabte 3 de març a les 19h.
Entrada: gratuïta, cal fer la reserva prèviament a palauguell@diba.cat o a 934725775.

Repertori
Narcisa Freixas i Cruells (1859-1926)
La font del romaní, Francesc Sitjà
L’ametller, Joan Maragall
Lo filador d’or, Jacint Verdaguer
Carme Karr i Alfonsetti (1865-1043)
Les ànimes, Apel·les Mestres
La non-non dels papallons, Apel·les
Mestres
Cançó de tarda, Apel·les Mestres
Lluïsa Denís i Reverter (1865-1946)
Lo meu promès, Lluïsa Denís
El Lechuguino, Lluïsa Denís
Isabel Güell i López (1872-1956)
Gavota (per a piano sol)
La llar, Ramón Picó i Campanar
Balada, Joan Roís de Corella
La rosa marcida, Jacint Verdaguer
Cançó trista, Apel·les Mestres
Maria Lluïsa Güell i López (1874-1933)
Minuet (per a piano sol)
Lluïsa Casagemas i Coll (1873-1942)
Rendimi el core, Enrico Golisciani
Nulla, Enrico Golisciani
Lágrimas (per a piano sol)
Cançó de mar, Joaquim M. de Nadal
Rialla d’abril, Apel·les Mestres


Maria Teresa Garrigosa
Soprano
Nascuda a Barcelona, feu els seus estudis de cant al Conservatori Superior Municipal de Música d’aquesta ciutat. Estudià cant amb Míriam Franchieri i Enriqueta Tarrés i repertori amb Manuel García Morante, i obtingué el premi d’honor de grau mitjà i de grau superior de cant. L’any 1982 debutà com a solista al Palau de la Música Catalana. Ha intervingut en enregistraments per a Catalunya Música, Ràdio Nacional d’Espanya i per a la discogràfica d’Auvidis, Ars Harmònica i La mà de guido, amb la qual ha enregistrat el disc Compositores catalanes. Compagina la seva activitat concertística amb l’ensenyament de cant al Conservatori Professional de Música de Vila-seca (Tarragonès). Lágrimas (per a piano sol)
Cançó de mar, Joaquim M. de Nadal
Rialla d’abril, Apel·les Mestres

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Cortada
Tenor
Nascut a Barcelona, cursà estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu i al Municipal de Barcelona, i es graduà en clarinet i veu. Obtingué el premi extraordinari de
clarinet i oferí diversos concerts com a clarinet solista amb l’Orquestra de la Université Libre de Bruxelles (Bèlgica). Estudià cant amb els mestres Bonaldo Giaiotti a Milà (Itàlia) i Carlos Chausson a Barcelona. Ha assistit a diversos cursos de cant d’Ana Luisa Chova, Jaume Aragall, Stephen Salters, Pedro Lavirgen, Nicola Martinucci i Elisabetta Fiorillo.
Ha ofert diversos concerts com a solista a Catalunya amb els pianistes acompanyants Ricardo Estrada, Marta Pujol i Joana Pons, i amb les sopranos Begoña Alberdi, Liesbeth Devos i Elena Copons. Ha actuat recentment al cicle “Els modernistes a Barcelona” al Born Centre Cultural amb la soprano Maria Teresa Garrigosa, també a la Garriga i al Palau Güell.

 

 

Manuel J. Ruiz Segarra
Pianista
Nascut a Alpens (Barcelona), inicià els seus estudis musicals a Caldes de Montbui i els finalitzà al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, on aconseguí el premi d’honor del grau superior de piano a partir del mestratge de Pere Vallribera i Cecilio Tieles.
Actualment aprofundeix en l’acompanyament vocal i el repertori cambrístic amb Angel Soler. És pianista repertorista de cant dels alumnes d’Enriqueta Tarrés, Oriol Rosés i Meritxell Olaya al Conservatori del Liceu. Col·labora habitualment amb el Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu (Billy, Attle, Weigle, Kopylov, Schneider, Boder, Vicket, Ortega, Pérez Batista) i treballa en la direcció i les representacions de La petita flauta màgica, Allegro vivace, Guillem Tell i Hänsel i Gretel. És pianista privat de Josep Carreras, Pilar Jurado i Sergi Giménez en la preparació de l’espectacle Bel canto cinema. I també del Curs Internacional de Cant de Sant Cugat amb Francesca Roig, Miquel Ortega i Carme Bustamante; del curs So i Moviment del mestre Kurt Widmer, i dels cursos impartits per Cinthya Sanner a Sitges i Serge Wilfart a Barcelona.

 

Entrada: gratuïta.
Aforament limitat.
Cal fer la reserva prèvia a
palauguell@diba.cat
o a 934 725 775
Per a més informació:
palauguell.cat
934725775
palauguell@diba.cat