La cançó: poesia i èpica al Palau Güell

En el marc del Festival Güell, dissabte 24 de març a les 19h concert al saló central del Palau Güell a càrrec de Júlia Farrés-Llongueras, soprano, Esther Piñol, arpa i David Malet, orgue.

Botó de compra d'entrades

La poesia i la cançó van ser eines indispensables per a la construcció de la identitat catalana del Modernisme. L’any 1898, Eusebi Güell donava un premi a la millor col·lecció de melodies per a cant i piano basades en temes populars. Sobre la poesia –a vegades èpica– de Víctor Balaguer, Picó i Campamar o Francesc Matheu proposem unes obres que foren simbòliques. Al seu costat escoltarem peces contemporànies franceses, un model per als compositors d’aquí. Era un repertori volgudament àtic que feia joc amb les cites al passat clàssic. El món francès, amb partitures de César Franck, Gabriel Fauré i Jules Massenet, va ser molt estimat per la societat barcelonina. Massenet i Fauré van oferir concerts a Barcelona, possiblement escoltats per les filles de Güell. En la seva estètica s’inspiraren les obres de Josep Garcia Robles. D’altra banda, el programa compta amb dos dels compositors significats per al nacionalisme musical: Felip Pedrell i Jean Sibelius.

Júlia Farrés-Llongueras, soprano
Esther Piñol, arpa
David Malet, orgue

Repertori

Isabel Güell (1872-1956)......................Amunt (cant i piano)

Isabel Güell.................................................. .Lo que diu la cançó (cant i piano)

Josep Garcia Robles (1835-1920).............................Cançó tardorenca (cant i piano)
Alphonse Hasselmans (1845- 1912)..............................................La Source (arpa)

 Marcel Tournier (1879-1951).........................................................Féerie (arpa)
Josep Garcia Robles..............................................Pensament de nit (cant i piano)

Camile Saint-Saëns (1835- 1921)..................................Désire d'amour (cant i piano)
César Franck (França, 1822-1890)...........................Le mariage des roses (arpa i veu)

César Franck............................................................Cantabile, FWC 36  (orgue)
Jean Sibelius ( Finlàndia, 1865-1957).............................Intrada, op. 111a (orgue)
Gabriel Fauré (Pàmies (Occitània), 1845- París, 1924)........Les berceaux  (cant i arpa)        
Felip Pedrell (Tortosa, 1841- Barcelona, 1922).................."Cançó de l'estrella" (cant, piano i arpa)
Jules Massenet (Saint-Étienne 1842- París 1912)...............Ouvre tes yeux bleus (piano, arpa i veu)


Júlia Farrés-Llongueras
Soprano
Nascuda a Sant Cugat del Vallès, realitzà els seus estudis amb Mati Pinkas (catedràtica de l’Acadèmia Estatal Superior de Sofia, Bulgària), i es perfeccionà més tard amb Renata Scotto a l’Òpera Studio de l’Acadèmia “Santa Cecilia” de Roma. El 2010 resultà premiada en els concursos “Premio Internazionale di Santa Chiara” (Nàpols) i “Concours International de Belcanto Vincenzo Bellini” (París). Debutà amb l’òpera Manon (J. Massenet) a l’Òpera de Sabadell, a la qual seguiren títols com Roméo et Juliette (Ch. Gounod), Die Zauberflöte, (W.A. Mozart) i Carmen (G. Bizet). En el gènere de l’oratori ha cantat la “Krönungsmesse” i el “Rèquiem” de W.A. Mozart i el “Rèquiem” de G. Fauré. Com a solista ha estat acompanyada per l’OBC, la Berlin Kammerorchester, l’Orchestra Città di Ferrara, ONCA i l’Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels, entre d’altres, i
ha treballat amb directors com Marco Guidarini, Roberto Rizzi-Brignoli o Pedro Halfter. La temporada passada va presentar – juntament amb el pianista Daniel Blanch al Palau de la Música Catalana– el disc L’abril ha florit, primer enregistrament de l’obra integral per a veu i piano del compositor i violinista Rafael Ferrer (1911-1988) sota el segell La mà de guido.

David Malet i Casamitjana
Orgue
Nascut a Barcelona (1971), s’apropà a la música als nou anys cantant a l’Escolania de la Catedral de Barcelona, de la qual esdevingué el pianista acompanyant. A la Catedral, on exercí quinze anys d’organista, també rebé les primeres lliçons del mossèn Joan Gamissans i Anglada. Posteriorment, ingressà al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on obtingué cinc titulacions superiors i diverses distincions i matrícules d’honor. Paral·lelament, estudià tota la carrera d’orgue amb Montserrat Torrent. Del 1999 al 2003 estudià orgue amb Michael Radulescu a la Universitat de Viena. En la seva estada, cursà també els estudis de direcció de cor i orquestra amb Reinhard Schwarz i Georg Mark al Konservatorium der Stadt Wien, on obtingué brillantment el diploma dirigint un concert públic de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena.

Esther Piñol i Grífols
Arpa
Nascuda el 1990, cursà els estudis superiors d’arpa amb l’arpista titular de l’OBC, Magdalena Barrera, a l’Escola Superior de Música de Catalunya, i fou la primera arpista que es graduà en aquesta modalitat d’instrument a l’ESMUC. El seu projecte final de carrera, “L’arpa impressionista”, mereixé la qualificació de matrícula d’honor. Ha rebut classes de diferents arpistes d’arreu d’Europa, entre els quals destaquen destacant Stephen Fitzpatrick i Alexandra Clemenzo Jana Bouskova. Començà a estudiar música a Vilanova i la Geltrú, a l’Escola de Música Freqüències, quan tenia quatre anys. Cursà els seus estudis de grau professional al Conservatori del Liceu amb Micaela Serracarabasa, i al Conservatori del Bruc, amb Maria Lluïsa Ibáñez. Amb el professor Joan Izquierdo al Conservatori del Bruc obtingué el títol de grau professional de flauta de bec. Ha sigut membre de les orquestres juvenils més importants de Catalunya i l’Estat espanyol. És membre de l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona i actualment col·labora amb orquestres professionals, entre les quals destaquen La Giorquestra, GIO, l’Orquestra Clàssica Nacional d’Andorra o l’ONCA.

Entrada: 15 € inclou una
visita guiada musical exprés
i el concert.
Venda d’entrades
a palauguell.cat
i a les taquilles.
Per a més informació:
palauguell@diba.cat
934 725 775
palauguell.cat