1. EL MÈTODE DE RESTAURACIÓ. El CONEIXEMENT (1). La història del Palau Güell

A càrrec del cap de l'SPAL, Joan Closa i de la doctora en història de l'art Raquel Lacuesta.

  • Restauració dels arrimadors de la sala de visites. Fotografia Quim Boix/ Diputació de Barcelona.

El mètode de restauració de l’SPAL: el cas del Palau Güell

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va ser creat el 9 de juny de 1914. Al llarg dels seus més 100 anys d’història restaurant monuments, ha assolit amplíssims coneixements sobre els elements patrimonials i un bagatge que li ha permès estar a l’avantguarda de la disciplina  de la restauració monumental. Aquest coneixement es va plasmar en un mètode de treball que, publicat l’any 1995,  ha guiat la restauració del Palau Güell i desgranarem al llarg d’aquest cicle.

 

Joan Closa-  arquitecte i cap de l’SPAL

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona l’any 1996.  Funcionari de la Diputació de Barcelona adscrit al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local des de l’any 1997, on ha executat i col·laborat en diverses fases de projectes i obres de restauració. Des de desembre de 2008, és el Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Ha impartit classes al Colegio de Arquitectos de Madrid, a l’escola BAU, i conferències al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i en diferents congressos i reunions, així mateix ha publicat diversos articles sobre restauració monumental.

 

La història del Palau Güell

La construcció del Palau Güell el 1888 com a aportació a l’Exposició Universal de Barcelona va significar, d’una banda, la millora urbana i la renovació arquitectònica d’un antic barri, el Raval, que ja manifestava en aquella època signes de decadència social; de l’altra, la introducció de l’arquitectura moderna a Barcelona, una arquitectura fins aleshores inèdita i profundament innovadora, que personatges com Eusebi Güell, el promotor, i Antoni Gaudí, l’arquitecte, van ser capaços de portar a terme.

 

Raquel Lacuesta - doctora en història de l’art

Ha realitzat nombroses investigacions de caràcter històric i artístic sobre Gaudí i sobre el Palau Güell, en tant que excap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona. Ha comissariat diverses exposicions, entre elles la que es va dur a terme al Palau Güell durant l’any Gaudí (2002): La vida al Palau: Eusebi Güell i Antoni Gaudí, dos homes i un projecte i El Palau dels artesans (2015), que es pot visitar a l’espai de la cavallerissa.  També ha organitzat i dirigit congressos i jornades d'intervenció en el patrimoni, ha estat professora de cursos de doctorat i ha publicat nombrosos llibres i articles. Va obtenir el Premi Nacional de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya el 1997 juntament amb els arquitectes Francisco J. Asarta i Robert Brufau, com a membres de l’equip de restauració d’una part de la Casa Milà de Barcelona.