Dia de la Música: concert d'orgue i veu

El Palau Güell, amb motiu del Dia de la Música, reivindica la figura de les compositores catalanes modernistes, que encara avui dia continuen sent unes desconegudes. El concert-itinerari tindrà lloc durant la visita i comptarà amb l’organista del Palau Güell, David Malet i la soprano Maria Teresa Garrigosa. El format d’aquest concert serà singular, ja que els visitants descobriran les principals estances mentre gaudeixen de la música i comproven l’acústica excel·lent de l’espai.

  • Els tubs de l'orgue original de 1888. Jordi Puig /Diputació de Barcelona.
  • Els tubs de l'orgue del Palau Güell, que va construir Albert Blancafort el 2011. Jordi Puig /Diputació de Barcelona.

Botó de compra d'entradesA final del segle XIX i principi del XX era freqüent en les famílies de la burgesia que les dones tinguessin una excel·lent formació, sobretot, musical. Va ser el cas d’Isabel Güell López, la filla gran de l’empresari Eusebi Güell, que va destacar com a pianista, organista i compositora.

Isabel Güell es va nodrir dels actes que tenien lloc al saló del Palau Güell i que reunien els músics i intel·lectuals més importants d’aquell moment. Amb motiu del Dia de la Música, sonaran les obres de: Isabel Güell, que s’interpretarà Stabat Mater, que no es toca des que van viure els Güell; Narcisa Freixas i Cruells, vinculada a la cançó popular amb harmonitzacions i estilitzacions; Carme Karr i Alfonsetti, que feia compatible el feminisme, la literatura i el periodisme; Blanca Selva, pianista i musicòloga i Lluïsa Casagemas i Coll, germana del malaguanyat pintor amic de Picasso, que va ser autora de diverses òperes i les peces petites de les quals la situen en un lloc destacat, entre d’altres.

Malgrat la vocació i passió per la música, aquestes dones no s’hi van poder dedicar professionalment, ja que era un àmbit tradicionalment masculí. No obstant això, és inqüestionable el llegat de la seva música que reflecteix l’estètica i progressista d’aquell temps, la qual mirava cap al futur volent recuperar les arrels culturals catalanes i començant a fixar-se en el paper de la dona en la societat.

Maria Teresa Garrigosa Massana, soprano

Nascuda a Barcelona, va fer els seus estudis de cant al Conservatori Superior Municipal de Música d’aquesta ciutat; va estudiar cant amb Míriam Franchieri i Enriqueta Tarrés, i repertori amb Manuel García Morante, i va obtenir el premi d’honor de grau mitjà i de grau superior de cant. Ha intervingut en enregistraments per a Catalunya Música, Ràdio Nacional d’Espanya, i per a la discogràfica d’Auvidis, Ars Harmònica i La mà de Guido, amb la qual ha enregistrat el disc Compositores catalanes. Compagina la seva activitat concertística amb l’ensenyament de cant al Conservatori Professional de Música de Vila-seca (Tarragona).

David Malet, orgue

Inicia els seus estudis musicals a l’Escolania de la Catedral de Barcelona. Posteriorment ingressa al Conservatori Superior de Música de Barcelona on obté cinc titulacions Superiors i diverses distincions d’honor. Estudia tota la carrera d’orgue amb Montserrat Torrent. Del 1999 al 2003 estudia orgue a Viena amb Michael Radulescu i direcció d’orquestra amb Reinhard Schwarz i Georg Mark. Ha estat 15 anys segon organista de la Catedral de Barcelona i durant sis anys ha estat director titular del Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona, obtenint el Premi Enderroc 2015 al millor disc de música antiga per El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. Actualment compagina l’activitat concertística amb la direcció musical de l’Orfeó Laudate i les classes com a professor de música de cambra al Conservatori Superior de Música del Liceu. També és el pianista de l’aula de cant del Conservatori Professional de Música de Badalona i organista del Palau Güell. Repertori concerts 16h i 17h David Malet, orgue Maria Teresa Garrigosa, veu Narcisa Freixas (1859-1926): La font del romaní Lo filador d’or Isabel Güell (1872-1956): Stabat Mater (inèdit) Comunión (orgue sol) Carme Karr (1865-1943): Las ánimas La mort de la Verge Blanca Selva (1884 -1942): Petite pièce (orgue sol) Cap al Tard Lluïsa Casagemas (1873-c.1942): Panis Angelicus Amor de Patria

 

Repertori

Narcisa Freixas (1859-1926):

La font del romaní

Lo filador d’or

Isabel Güell (1872-1956):

Stabat Mater (inèdit)

Comunión (orgue sol)

Carme Karr (1865-1943):

Las ánimas

La mort de la Verge

Blanca Selva (1884 -1942):

Petite pièce (orgue sol)

Cap al Tard

Lluïsa Casagemas (1873-c.1942):

Panis Angelicus

Amor de Patria